2009. május 11., hétfő

Hang, mint hangszer.



Gondolom, első hallásra előtted is egy nagy kérdőjel lebeg. Furcsa név egy hangszernek. Nem csak a neve furcsa, a kinézete is. Egyesek, ufók által használatos űrhajóhoz hasonlítják, szerintem úgy néz ki, mintha két teknőspáncélt összeragasztottak volna. Hangzása egy keleti hangszerre emlékeztet, hiszen keleti hangszerek ihlették meg a Svájci férfit.
Az elnevezés a der Hang német szóból ered, jelentése: hegyoldal, lejtő, lejtés, vonzalom, függés. A Hangot úgy kell ejteni, ahogy le van írva, tehát HANG. Sokan tévhitben élnek és angolosan hengnek vagy hang drum-nak ejtik.
Először 2008 nyarán találkoztam a Hanggal a Gödör parkjában, akkor még fogalmam sem volt róla, hogy mi ez a hangszer. Utána sokáig nem is találkoztam vele, majd 2009 februárjában az Orchestra Bohemika zenekar koncertje előtt hallhattam újra a Hangot. Ismét elvarázsolt, és nem csak engem, mindenki szájtátva nézte és hallgatta.
Miután Takács Ildikó befejezte játékát, oda mentem hozzá és megkértem adjon nekem interjút, és meséljen nekem a Hangról.



KuKu: Mit tudsz a Hang múltjáról?

Takács Ildikó: Egy svájci férfi találmánya, 30 éven keresztül fejlesztgette. 2000 óta lehet hozzájutni.

KuKu: Te hol találkoztál vele először?

Takács Ildikó: Amszterdamba utaztam a barátaimmal, és az utcán játszott rajta egy férfi. Mi is nézegettük, hogy mi ez a furcsa eszköz, majd megkérdeztük, hogy hol lehet ilyet kapni.

Kuku: Játszol más hangszeren is?

Takács Ildikó: Nem, én nem rendelkezem zenei múlttal, sőt nagy zenehallgatónak sem mondtam magam. Összesen 8 hang található rajta. Bárki tud rajta játszani. Nagyon érzékeny hangszer, ha csak egyszerűen ráteszed a tenyeredet, már akkor is hallat magából egy hangot. Nincsenek szabályok! Mikor megvettem, adtak hozzá egy kis könyvet, ebben a könyvben azt írják, ha a kezeid táncára figyelsz, az is jó, de figyelhetsz a hangzásra is. Sőt az is jó, ha egyszerűen semmire sem figyelsz, csak játszol.

KuKu: Megengeded másnak, hogy játsszon a Hangodon?

Takács Ildikó: Persze az, az első, hogy mindenki kezébe adom.

KuKu: Akik szeretnének ilyen hangszert venni, hol juthatnak hozzá?

Takács Ildikó: Úgy tudom, idén már nem adnak el többet, nem is gyártanak, kutatnak. Ha jól tudom látogatókat sem fogadnak. Felix Rohner és Sabina Scharer a két készítő. 1200 EURO-ba kerül. Ha van hangod, drágábban nem adhatod el, ha ez kitudódik, joguk van visszavásárolni a hangszert a készítőknek. Egyébként kézzel írt levelet kell küldeni Svájcba, erre a címre: PANArt Hangbau AG, Engehaldenstr. 131, 3012 Bern, Switzerland. The fax number is: +41 31 301 33 32.

KuKu: Ismersz még valakit, akinek van Hangja?

Takács Ildikó: Igen, én Magyarországon 4 emberről tudok.

KuKu: Ha valaki szeretné élőben hallani a Hangot, hol találhat rá?

Takács Ildikó: Élőben hallgatni? Szerencse kell hozzá, hátha meglátsz valakit az utcán zenélni. Nehéz hozzáférés miatt, nem túl felkapott hangszer, de azért lehet vele élőben is találkozni. Fesztiválokon leginkább.(: HANG OUT UK - a londoni Hangfesztivál (http://www.hangoutuk.co.uk/))

KuKu: Mesélnél nekem a jövőbeli terveidről?

Takács Ildikó: Jövőbeli tervek?! Én nem tervezek 2-3 hónapnál előbbre. A tapasztalat azt mutatja, hogy nem érdemes. Érdemes azonban figyelni a jeleket, amit az élet osztogat és olvasni belőlük, mutatják az utat. Nyáron Európában fogok utazgatni, fesztiválozni meg „hangozni” persze. Egyébként meg szeretnék gyerekekkel zenélni, hiszen ők még nem felejtették el, hogy a zene mindenkié és hogy minden zene. Nem feltétlenül kell 15 évig skálákat gyakorolni ahhoz, hogy majd utána zenélhessünk.(Persze minden elismerésem azoké, akik megteszik!) Mindannyian művészek vagyunk! A gyerekek és a Hang segíthetnek ezt megértenünk!

Bővebb információ: http://hang-music.com/

Az interjút készítette Nacsa Nóra.
Fotót készítette: Juhász András

1 megjegyzés:

Tyll Ágoston írta...

Sziasztok!

Egy nagy kéréssel fordulok hozzátok.
Meg tudnátok adni Takács Ildikó elérhetőségét valahogy nekem, mert nagyon régi vágyam, hogy kipróbáljak egy Hang-drumot és ha még Magyarországon van és el tudnám érni valahogy, óriási segítség lenne!
Ha ez nem járható út, szívesen megadom én a telefonszámom, csak valahogy hozzatok össze vele kérlek!
Megtennétek, hogy visszajeleztek a tyllago@gmail.com -ra?
Előre is nagyon hálásan köszönöm!