2009. május 6., szerda

Színház gyerekeknek

V. Gyermekszínházi Szemle - május 6.-12.

ELŐADÁSOK
(SzT) – Színházterem (KT) – Kamaraterem
A szemle ideje alatt minden nap 12 és 14 óra között a délelőtt illetve az előző nap délután látott előadások szakmai megbeszélése.A beszélgetések nyitottak, minden érdeklődőt szeretettel várnak!

MÁJUS 6., SZERDA
10.00 Kabóca Bábszínház: Pöttöm Panna (45')
3 éves kortól (KT)Messze-messze, hegyen-völgyön, árkon-bokron, folyón, mocsáron, vakondtúráson is túl éldegél egy csöndes, ici-pici kislány, Pöttöm Panni. Egy este virágszirom ágyából elrabolja a varangyosbéka, és ezzel hosszú, izgalmakkal teli, viszontagságos vándorút veszi kezdetét. Pöttöm Panninak sok-sok kalanddal kell bátran szembe néznie, hogy hegyen-völgyön, árkon-bokron, folyón, mocsáron, vakondtúráson is túl, az Elképzelt Boldogság országában végre barátokra találjon. Gyertek vele ti is!

11.00 Vaskakas Bábszínház: Fehérvarázs (50')
4 éves kortól (SzT)Elámult az egész világ: Uramfia! Ezt a csodát! Az unalmas zsebkendőkből, hétköznapi terítőkből, négyszögletű lepedőkből színes világ született meg, kalandos, mesés és kerek! Ámulni, ha ti is akartok, nézzétek meg, mit a bábosok két kezükkel varázsolnak.

14.30 Kolibri Gyermek- és Ifjúsági Színház: Gabi (35') 8 éves kortól (KT)
„…Délben, ha nem eszem meg mindent, azt mondják a szüleim, a Gábor mindent megevett volna. És azután még egy újabb adagot akart volna. Ilyen volt ő. A Gábor. A bátyám. És amikor én megszülettem, ő már az égben volt…”

MÁJUS 7., CSÜTÖRTÖK
10.00 ESZME: Noémi és Noella (45')2 éves kortól (KT)
Ábrándos és nosztalgikus előadás körhintává változó napernyővel, repülő zsiráffal és egy vágyakozó elefánttal, aki pillangó szeretne lenni.

14.30 Aranytíz-Hollós Produkció: Ludas Matyi (70') 8 éves kortól (SzT)
Ludas Matyi történetét mindenki ismeri. E közismert történet igen komoly problémákig vezet, ha vállaljuk, hogy elinduljunk a Fazekas Mihály felvázolta úton… Mindezt a gyerekek számára is érthető és szórakoztató formában. Saját dalokkal, saját zenével, és saját szövegkönyvvel – saját korunkra reflektálva.

MÁJUS 8., PÉNTEK
10.00 Mesebolt Bábszínház: Amália (60') 6 éves kortól (KT)
„Szeretek néha délután teázni, Pöttyös bögrékbe titkot gyűjteni.
Színes záporban tök jó bőrig ázni, Vadkörteszörpöt jéggel hűteni
Jó az álmokba vendégségbe járni, Kifundálni egy új virág nevét
De legjobb mégis vendégekre várni, Gyertek el, és én mondok egy mesét.”

11.00 Vojtina Bábszínház: A kisgömböc (55') 4 éves kortól (SzT)
Honnan jött és hova tart a kisgömböc? Nem tudja senki sem, gurul, mint a labda, s aki útjába akad, azt bizony bekapja.

14.00 Dr. Hetényi Géza Humán SZKI: Aranyecset (45') 6 éves kortól (KT)
Szádeli, az árva kisfiú varázserővel bíró aranyecsetet kap, mellyel az általa festett lények megelevenednek. Vajon felelősséggel és emberségét megőrizve tud-e élni az ecset adta lehetőséggel, jóra tudja-e fordítani tehetségét?

MÁJUS 9., SZOMBAT
10.00 Tintaló Társulás: Zsiga föstő fest (45') 4 éves kortól (KT)
Az előadás Lázár Ervin színekről szóló meséiből válogat. Megtudhatjuk, milyen élete van Zsiga föstőnek egy hófehér világban. Tanúi lehetünk két szín (a Kék meg a Sárga) veszekedésének. Megismerkedhetünk egy fura figurával: a zöld Lificcel. Kiderül, hogy hét különböző kék virág közül ki hasonlít leginkább Varga Julcsa szemére. Végül találkozunk a Feketerigóval, aki azt hiszi: ő a legrútabb madár a ligetben.

11.00 Ciróka Bábszínház: A rút kiskacsa (60') 5 éves kortól (SzT)
A baromfiudvarban utolsóként bújik ki a legnagyobb tojásból egy kis hattyú, akit az első pillanattól kezdve idegenkedve fogadnak a baromfiudvar lakói. Egy nap aztán világnak indul, és sok megpróbáltatás után végül eljut az övéihez, a hattyúkhoz, ahol a hajdani rút kiskacsát mindenki csodálattal veszi körül.

12.00 Teatrino Kisszínpad: Didó és Pauline (45') 5 éves kortól (KT)
Dido, a festő visszalátogat a kertbe, gyerekkora titokzatos világába, a kacagó, csacska vágyak közé. Az egész kert titokzatos mosollyal várt valakit…

16.00 Bóbita Bábszínház: A 3 kismalac és a farkasok (45') 3 éves kortól (SzT)
Előadásunk két klasszikus mese ötvözete, melyben a három kismalac közös erővel – illetve furfanggal – győzi le a pecsenyéjükre vágyó farkast.

17.00 Stúdió K Színház: Rettentő görög vitéz (70'+10') 6 éves kortól (KT)
Az ókor egyik legnagyobb hőse, Thészeusz, tizenhat évesen elindul Athénba, hogy megismerje édesapját, a királyt. Útja során hírhedt rablókkal, marcona tolvajokkal, alvilági állatokkal küzd meg. Furfangos eszével és bátorságával mindegyiket legyőzi, és amikor azt hiszi, hogy végre megpihenhet apja palotájában, kiderül, hogy a legnagyobb feladat még hátra van: le kell győznie a labirintusi szörnyet, Minotauroszt. És micsoda szerencse! Nem téved el az útvesztőben, hiszen segíti őt a krétai királylány, Ariadné aranyfonala....

10-18 óráig
A MárkusZínház Ludibundus - reneszánsz játékpavilonja a művelődési központ belső udvaránA Ludibundus egy mívesen festett reneszánsz pavilon, egy olyan játéktér, ahol vitézi csaták, szellemi tornák, királykoronázás, katonáskodás részese lehet minden felnőtt és gyermek. Tematikája és látványa Mátyás király korát idézi, a 10-15 egyedi játék a szellemet és a testi erőt egyaránt próbára teszi.A Ludibundus az V. Országos Gyermekszínházi Szemle vendége.Belépés díjtalan, mindenkit szeretettel várunk!

MÁJUS 10., VASÁRNAP
10.00 Ziránó Színház: Pulcinella kertészkedik (40') (KT)
„Pulcinella! Hol vagy?...Vagy úgy!... Már megint alszik!”Fergeteges humorú bábjáték, élőmuzsikával kísérve, amiből megtudhatjuk, hogyan lopja el a Nyúl Pulcinella és Rosetta kertjéből a finom répákat. No és persze azt, hogy hőseink mit szólnak e galád ténykedéshez.

11.00 Budapest Bábszínház: Mogyoró és Mandula (45') 3 éves kortól (SzT)
Mogyoró és Mandula, két játékos gyerek. Különböznek, és mégis nagyon hasonlítanak egymásra. Az egyikük kitalál valamit, a másik segít a megoldásban.

14.00 Fabatka: Csipkerózsika (40') 3 éves kortól (KT)
Hogy pontosan miért is merült száz esztendős álomba Csipke Király birodalma? Mi történik, ha épp a századik esztendő utolsó napján sem jön a megmentő királyfi? Aki minderre megpróbál visszaemlékezni, egészen a századik esztendő utolsó napjáig, – aki mindent lát és hall – akivel együtt lehet izgulni összesen száztizenhat esztendőt, nem más, mint egy Királyi Egér. Aki fél az egerektől, az is jöjjön!

15.00 Apró Színház: Trebla, a bárány (55') 5 éves kortól (SzT)
„Hegyen, völgyön, dombon át egy hűs patak csordogált. A patak partján élt három testvér: Ada, Sári és Noémi. Se anyjuk, se apjuk nem volt, de még házuk sem, ahol alhattak volna, csak egy birkájuk.”

10-18 óráig
A MárkusZínház Ludibundus - reneszánsz játékpavilonja a művelődési központ belső udvaránA Ludibundus egy mívesen festett reneszánsz pavilon, egy olyan játéktér, ahol vitézi csaták, szellemi tornák, királykoronázás, katonáskodás részese lehet minden felnőtt és gyermek. Tematikája és látványa Mátyás király korát idézi, a 10-15 egyedi játék a szellemet és a testi erőt egyaránt próbára teszi.A Ludibundus az V. Országos Gyermekszínházi Szemle vendége.Belépés díjtalan, mindenkit szeretettel várunk!

MÁJUS 11., HÉTFŐ
10.00 Kerekasztal Színházi Nevelési Központ: Fivérek (180') ifjúsági (KT)
„A sors és az idő változékony dolgok, szépfiam. Ami tegnap gyötrelemnek tűnt, kínos emlék ma és hasznos tapasztalat holnap…”Peti egy furcsa vasabronccsal érkezik haza az iskolából, s ez nemcsak családja körében állítja nehéz döntések elé a fiút. Egyszer csak a Hunyadiak trónviszályoktól sújtotta korában találja magát, kezében a koronával... Ahhoz, hogy teljesíthesse küldetését, előbb meg kell találnia önmagát.A foglalkozáson egy iskolai osztály vesz részt, felnőtt nézők számára nyitott.

14.30 Föld Színház: Világ Bölcse (80') ifjúsági (KT)
Egy királyfi, egy pulykapásztorlány, egy furcsa öregasszony, két sárkány, egy torony és egy bordélyház… sztepptánc, zen-koan, mozgalmi dal, kaland és szerelem. A Föld Színház előadása cigány népmesék alapján.

16.00 Jászai Mari Színház: Szorongás Orfeum (80') ifjúsági (SzT)
Az előadás a fiatalok nyelvén szól a fiatalokról, belülről láttatja világukat: fellobbanó szerelmek, megcsalatások, rasszizmus, a kamaszkor félelmei, a felnőttvilág idegensége, bulik, részeg éjszakák - megannyi kortárs téma. A Szorongás Orfeum egy őszinte, veszélyes kabaré, amelyben a szereplők játszanak gitáron, szaxofonon, hegedűn, fuvolán…

MÁJUS 12., KEDD
10.00 Káva Kulturális Műhely: Hinta (180') ifjúsági (KT)
Egy játszótér. Lehetne akár a mi házunk előtt is. Azt hisszük, ismerjük; azt hisszük, tudjuk, mi történik ott. A játék, az öröm, és a felszabadultság helye… de valami másé is… a hinta sosem áll meg… A foglalkozáson egy iskolai osztály vesz részt, felnőtt nézők számára nyitott.

16.00 Beregszászi Illyés Gyula Magyar Nemzeti Színház: Don Quijote (100') fjúsági (SzT)
Don Quijote első látásra eszelős pojáca, aki annyi lovagregényt olvasott, hogy már magát is lovagnak hiszi, sőt legfőbb szándéka az, hogy feltámassza a lovagkort. Lovagi jelmezt ölt, és nekivág a világnak, hogy hőstetteivel védelmezze a rászorulókat... ...kiálljon az igazságért, a jóságért és a becsületességért, meghódítsa eszményi szerelme, Dulcinea del Toboso szívét.

MÁJUS 14., CSÜTÖRTÖK
14.00 Fesztiválzáró szakmai beszélgetés
Egy fesztivál tanulságai, a gyermek- és ifjúsági színházak perspektívái. A beszélgetés meghívott résztvevői: az előadások alkotói, a társulatok vezetői, a szemle zsűri tagjai és szakértői, színházi nevelési szakemberek, színházi szakírók, kritikusok.
A beszélgetést vezeti: Sándor L. István

A zsűri:
Julia Skuratova, báb- és látványtervező (Litvánia, Vilnius, Szépművészeti Egyetem)
Bollók Csaba, filmrendező
Háy János, író
Sándor L. István, színikritikus

MARCZIBÁNYI TÉRI MŰVELŐDÉSI KÖZPONT 1022 Budapest, Marczibányi tér 5/a
www.gyermekszinhaziszemle.hu

Nincsenek megjegyzések: