2009. január 27., kedd

Dél-Pesten terjeszkedik a Tébláb / Tébláb Táncművészeti Alapítvány


A Tébláb Alapfokú Művészetoktatási Intézményt 1999-ben Vörös Árpád, Művelődésért-díjas koreográfus alapította. Akkor még „csak” négy helyszínen folyt a néptánc oktatás. Azóta évről-évre több a jelentkező az iskolába. Mára már közel 500 gyereket tanítanak. 2006-ban PRO URBE díjat is kaptak a helyi önkormányzattól. Így dél-Pesten ma már nyolc telephelyen tartanak foglalkozásokat a szakképzett pedagógusok. 2006-tól népzene tanszakkal bővült az intézmény.

Évente 10-20 alkalommal szerepelnek megyei és országos fellépéseken is, de több csoport mutatkozott már be külföldön is (Törökországban, Finnországban, Kínában, Erdélyben, Kárpátalján, Németországban). Rendszeresen ünneplik az évkör ünnepeit, ilyenek például, az őszi szüreti bál; a karácsonyi betlehemezés; a húsvéti locsolkodás, kiszeégetés, pünkösdölés.

Az oktatás hetente kétszer, délutáni órákban folyik. A tanév bemutató vizsgával zárul, ahol mindenki megkapja a maga bizonyítványát.

A tanárok igazán nagy gondot fordítanak arra, hogy a diákokból igazi csoport alakuljon. Ezért tartanak rengeteg közösségi programot, ahol a nyolc telephely apraja-nagyját szervezik egy-egy alkalomra össze. Havi rendszerességgel lehet részt venni a Rózsa Művelődési Házban táncházaikon. Nyáron az ott tanuló diákok több programból is választhatnak (kirándulások, edzőtáborok, focimérkőzések). Minden évben megrendezésre kerül a Tébláb Alapítványi Bál, ahol a népművészetben elismert neves előadókat láthatnak az oda ellátogatók. Tavaly februárban például Bognár Szilvia és Róka Szabolcs voltak a meghívottak között. És nemcsak a diákélet pezsgő, hiszen a vállalkozó kedvű szülőknek ott a TSZCS, azaz a Tébláb Szülői Csoportja.

Ugyan az idei tanév már elkezdődött, a 22 évet be nem töltött jelentkezőket, érdeklődőket szeretettel várják.


Tébláb Táncművészeti Alapítvány
1181 Budapest, Szélmalom u. 33. (Bókay Kert)
Tel./Fax: (06-1) 294-7726
E-mail: teblab@axelero.hu

www.teblab.hu

Nincsenek megjegyzések: