2009. október 6., kedd



T ű z L á n g j a



A név sokat sejtet. A zene hallatán felcsapnak a Z LÁNGJAi!!!


"Egyszer Hodorog András moldvai furulyás azt mondta nekik, "... fújjátok úgy ahogy én mutatom nektek, de legyen abban a muzsikában egy kicsi belőletek is!" A fiúk megfogadták a tanácsot és az együttes ars poeticája ma is hűen, mégis újszerű arculattal reprezentálja az autentikus moldvai csángó népzenét."

KuKu: Mióta zenéltek?

Tűz Lángjai: 6 éve alapítottuk meg a zenekar és döntöttünk úgy, hogy moldvai népzenét játszunk. Előtte már mindenki muzsikált, senkinek se ez az első zenei mozzanata.

KuKu: Miért pont a moldvai népzene mellett döntöttetek?

Tűz Lángjai: Megfogott a sokszínűsége, komplexsége, vissza nyúlik a régi magyar gyökerekhez. Továbbá megismerkedtünk ennek a műfajnak a nagy mestereivel, akiktől rengeteget tanultunk.

KuKu: Őket, hol ismertétek meg?

Tűz Lángjai: Táborokban, majd személyes barátságot kötöttünk velük.

KuKu: Külföldön is jártatok már?

Tűz Lángjai: Angliában, Németországban, Szlovéniában, Franciaországban.

KuKu: Moldvában is voltatok?

Tűz Lángjai: Sajnos oda még nem jutottunk el, de most fogunk rá egy gyűjtést csinálni, valószínűleg, miután felvettük az első lemezünket.

KuKu: Körülbelül mikorra várható a lemez?

Tűz Lángjai: Tavasszal fog megjelenni, ha minden igaz. Most fogjuk októberben felvenni.

KuKu: Azokon a számokon kívűl, amit a koncerteken játszotok lesznek új számok?

Tűz Lángjai: Új számok is lesznek, de ez maradjon meglepetés. Nagyon komplex és izgalmas lemez lesz. Mindenkinek ajánlom, hogy hallgassa meg.

KuKu: Mikor indult be igazán az együttes, köthető valamilyen jelentős eseményhez?

Tűz Lángjai: Az elmúlt két és fél évben kezdtek el növekedni a koncert fellépések. Tánczenekarként kezdtük majd a műsorunk fokozatosan átalakult és feldolgozásokat kezdtünk játszani, azokat amelyek nem egy az egyben autentikusak, s éppen ezért hívnak minket koncertezni, mert nagyobb a paletta. Talán ezért több a koncert fellépés.

KuKu: Jövőre nézve milyen céljaitok vannak?

Tűz Lángjai: Első sorban ezt a lemezt szeretnénk felvenni. Tovább szeretnénk vinni a moldvai népzenét megtartva az autentikus hangzást. A hangszerelés a számok összerakás, teszi feldolgozottá újszerűvé.

KuKu: Mi volt az eddigi legnagyobb elismerés?

Tűz Lángjai: Legnagyobb elismerés? Az A38 hajón egyszer egy nagyon jó koncertet sikerült adnunk, az nagyon sikeres este volt. A másik pedig a lemez pályázat, amit megnyertünk, ez egy erős visszajelzés a zenekar felé.

KuKu: Hagyományőrzés mennyire játszik fontos szerepet az életetekben?

Tűz Lángjai: A hagyományok őrzése fontos számunkra. Zenészek vagyunk, a zenében őrizzük leginkább a hagyományokat, de van, aki pl. a néptánccal.

KuKu: Vannak példaképeitek?

Tűz Lángjai: Az öreg falusi muzsikusok, ezt a zenét tőlük lehet ellesni.

KuKu: Ha üzenni kellene azoknak, akik annyira nem szeretik a népzenét, akkor mit üzennél nekik?

Tűz Lángjai: Népzene, nem idejét múlt, nagyon is trendi. Sajnos különböző sztereotípiák alakultak ki, ez már nem az a népzene, amit az iskolában kellett énekórán megtanulni. Jöjjön el egy koncertre hallgassa, nézze meg, és fog egy olyan élményt kapni, amit soha sem felejt el.

Nincsenek megjegyzések: