2009. március 15., vasárnap

Taurin

Taurin Cirkuszcsoport

Az Alternatív Cirkusziskola növendékeként kezdték, mára mind a 4 nagyon jó barátok. Gyerekeket és felnőtteket egyaránt tanítanak. Nem csak arra, tanítanak meg, hogy mi a technikája, az akrobalance-nak. Segítenek, hogy kifejleszd magadban a türelemre való képességet, és az önmagadba vetett hitet.

Nem minden lehetetlen, ami első ránézésre annak tűnik. Mindannyian képesek vagyunk rá, csak kitartónak kell lennünk, és bízni önmagunkban.

Személy szerint, mikor és hol találkoztatok először a cirkusszal?


Tas Gergő: A Pesti Estben találtuk meg a Cirkusziskola hirdetését 2003-ban. Ráadásul pont, abban az utcában laktam, ahol az iskola egykori irodája volt. Kedvet kaptunk hozzá és elmentünk.


Hány évesen kezdtétek el?


Kovács Eszter: Akkor kezdtük el, mikor az artisták általában ebből már kiöregednek.


Ezek szerint, ha valaki gondol egyet, és hozzátok hasonlóan 25 évesen artista szeretne lenni, akkor mindenféle előképzettség nélkül elkezdheti?


Tas Gergő: Igen! Ha, van benne elszántság, akkor igen.


Ti egyáltalán nem is sportoltatok előtte?


Tas Gergő: De, azért már rendelkeztünk egyfajta mozgáskultúrával. Én pl.: kosaraztam, kajakoztam és aikidoztam. Az aikido volt az, ami megadta a harmonikus mozgásra való hajlamot.


Kovács Eszter: Én táncos vonalon mozogtam. Pont kerestem valami táncos képzést, mikor megláttam a hirdetést az újságban azt gondoltam, ez sokkal izgalmasabb, mint a tánc.


Tas Gergő: Amikor elkezdtem viccelődve, rám akasztottak egy bélyeget, hogy „a legszorgalmasabb, ám a legtehetségtelenebb.” Azóta már természetesen ezt nem mondják. A kitartó munka meghozza gyümölcsét. Vannak, akik jobb képességekkel rendelkeznek és vannak, akik kevésbé, de a legfontosabb, hogy az önbizalom legyen meg. Önbizalommal az emberek, olyan dolgokat csinálnak, amit egyébként nem lehet. Élő példa, hogy volt, akinek eltörött a nyakánál egy csigolya; azt mondták, hogy nem fog tudni felkelni, nem fog rendesen levegőt kapni, majd egy hónap múlva kisétált a saját lábán a kórházból, mert ő az agyában eldöntötte, hogy meg akar gyógyulni.

Sok előnye lehet, ha valaki fiatalon elkezdi, de hátulütője is van. Például a tanárok ujjlenyomata nagyon ott marad a lelkükön. Onnantól kezdve nehezen fog tudni önálló munkát végezni. Technikailag lassabban fejlődünk viszont, mindenki érettebb fejjel kezdi el, nem tudnak olyan erővel befolyásolni minket. Szabadon alkothatunk és ebből nagyon eredeti dolgok szoktak születni.


Ezek szerint ti ebben találtátok meg a kiteljesedést.


Gergő és Eszter: Igen! Szabad akarat van. Nagy szabadságot ad nekünk.


Foglalkoztok mással is? Ennek szentelitek az életeteket? Van más kereseti lehetőségetek?


Kovács Eszter: Mi életművészeknek tekintjük magunkatJ.


Tas Gergő: Van civil foglalkozásunk, de most már ennek élünk. Életünk fókuszában a cirkusz áll.


Merre jártok fellépni, hol lehet veletek találkozni? Sok fellépésetek van?


Kovács Eszter: Céges rendezvényeken haknizunk. Vannak komolyabb művészi fellépéseink is. Külföldi munkáink is vannak. Szerepeltünk már, mint kaszkadőrök is, spanyolok által itthon rendezett, kínai reklámfilmben. Nyáron szerencsére nagy turné volt, sok helyre hívtak minket főleg fesztiválokra. Télen inkább gyakorlunk, új koreográfiákon törjük a fejünket, és fejlesztjük magunkat.


Hol szoktatok gyakorolni?


Kovács Eszter: Délelőtt a Cirkusziskolában, délutánonként pedig a Tűzraktérben.


Miből táplálkoztok? Mi az, ami inspirál titeket?


Kovács Eszter: Általában úgy alakul, hogy hallok egy új zenét, ami által beugranak nálam különböző képek, ami áraszt magából egy hangulatot, majd erre születik meg a koreográfia.


Ezek szerint a koreográfiának, komoly mondanivalója van?


Kovács Eszter: Sokszor csak elkezdünk Gergővel emelni, kísérletezgetünk. Egyszer csak születik belőle valami új.


Sokat szoktatok esni, míg egy új koreográfiát tökéletesítetek?


Tas Gergő: Igen előfordul. Szerencsére volt eséstechnika óránk, így tudjuk, hogyan kell esni.


Gyerekeknek játszóházat csináltok a Tűzraktérben szombat délutánonként. Meséljetek nekem erről! Honnan jött ez az ötlet?


Tas Gergő: Adott volt, mert a tanárunk ezt csinálta már egy ideje, és szerette volna átadni valakinek. Elmentünk és megtanultuk tőle, hogy miként kell gyerekeket tanítani. Örültünk neki, mert egyébként is nagyon szeretjük a gyerekeket.

A legkisebb tag 5, a legidősebb pedig 14 éves. Vegyes a korosztály, de ez azért is jó, mert a kisebbek fel tudnak állni, a nagyobbak nyakába. Az a csapat, akik most vannak, ők már pár éve aktív tagok.


A gyerekek mondják maguktól a szülőknek, hogy szeretnének idejárni, vagy a szülők találják ki a gyerekeiknek?


Tas Gergő: Azt kell, hogy mondjam, hogy is-is. Van, aki azért hozza el a gyerekét, mert látja, hogy magától próbálkozik hasonló égmeresztő dolgokkal. Volt, arra is példa, hogy a szülők akarták nagyon és a gyerekek pedig egyszerűen nem. Ezt nem lehet rájuk erőltetni.


Felnőtt csoport úgy tudom, most indul.


Igen. Szombatonként a gyerekfoglalkozás után 18 órától.


Mennyibe kerül egy alkalom és mit hozzon magával, aki kedvet kap?


Tas Gergő: 1000 Ft/ alkalom. Mozgásruhát kell egyedül hozni.

Helyszín: Tűzraktér Budapest VI. ker. Hegedű u. 3.


Időpont: minden szombaton

Felnőtt:18-20 óráig.

Gyerek: 15-18 óráig


André Rolland: 30-460-9886


Jelentkezni e-mailban taurincirkusz@gmail.com címen lehet.



Nincsenek megjegyzések: